Uleiuri vegetale Produse de panificaţie Morărit  






Ulei din semințe de dovleac"Lacrima de Aur"

       Uleiul vegetal din seminţe de dovleac este popular în rândul experţilor. Toate substanţele biologic active conţinute în seminţele de dovleac sunt concentrate în ulei de dovleac.
Uleiul natural din seminţe de dovleac este un complex de multivitamine, care constă din carotinoide, flavonoide, fosfolipide, tocoferoli, acizi graşi polinesaturaţi, despre importanţa cărora vorbesc atât de mult medicii. În plus faţă de proprietaţile de vindecare acest ulei are un gust excelent, care poate fi folosit cu succes la gătit.
Uleiul de seminţe de dovleac are multe proprietaţi medicinale. Un excelent antioxidant, agent coleretic şi antiulceros. În plus, are efecte hepatoprotectoare şi antidiuretice.

       Uleiul din seminţe de dovleac se caracterizează printr-o concentraţie ridicată de grăsimi nesaturate (80%). O parte din ulei de dovleac este vitamina F (acizi polinesaturaţi complex graşi), care include în sine cele mai folositoare elemente pentru organismul uman.
        Complexul de acizi polinesaturaţi conţinut în uleiul de seminţe de dovleac are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, digestiv, endocrin şi nervos, imbunataţeste metabolismul grăsimilor, curaţă organismul de substanţe nocive (toxine, substanţe cancerigene, etc) şi ajută la consolidarea imunităţii şi întreţinere a echilibrului hormonal normal.
Uleiul de seminţe de dovleac diferă de majoritatea celorlalte uleiuri comestibile prin compoziţia minerală suficient de bogata (mai mult de 50 de macro şi microelemente), principalele fiind zincul, magneziul, fier şi seleniu.

 În culinarie: 

În multe ţări europene, uleiul din seminţe de dovleac este folosit pentru a găti diferite salate de legume;

  • În plus, uleiul din seminţe de dovleac este adesea folosit pentru condimentarea preparatelor din cereale, orez, salate, paste, legume fierte, cartofi copţi, piure de cartofi, supe, legume, mazare, fasole si linte.
  • La prepararea carnii si fasolelor uleiul de dovleac este mai bine pentru a fi adăugat la final, deoarece nu tolerează căldură până la temperaturi ridicate.
  • Datorita uleiului din seminţe de dovleac, piureul de cartofi, pastele şi bucatele din orez obtin un gust foarte neaşteptate şi unic.
  • Pentru preparate din carne sau peşte este suficient de a se stropi câteva picături de ulei de dovleac, şi gustul bucatelor devine unic, luminos si nuanţat de o culoare. "însorita"
  • Uleiul de dovleac poate fi, de asemenea, adăugat la clatite, sosuri dulci pentru deserturi, precum şi acest produs util dietetic poate fi folosit ca un aromatizant pentru toate produsele de copt.

În cosmetică:

  • Uleiul de dovleac este excelent pentru piele uscată, aspră, solzoasă, sensibilă sau matură. 
  • Fitosterolii saturati, vitaminele "tineretii ", A şi E, acidul linoleic protejeaza perfect pielea impotriva imbătrânirii premature.
  • VitamineleE, F, si acizii fitosteroli inclusi in uleiul din dovleac, utilizaţi într-o combinaţie complexă promoveaza activ hidratarea, nutriţia, şi atenuiaza pielea, oferind o suprafaţă netedă şi elasticitate pielii. 
  • Complexul de flavonoide, vitamine A şi E, intăreşte capilarele sub piele şi previne efectul pielii vinete.
  • Enzimele din ulei de dovleac ajută pentru a curaţa pielea de un strat de celule keratinizate, moarte. Vitamina A, care este deosebit de bogată în uleiul din seminţe de dovleac, accelerează regenerarea pielii.

În medicină:

  • Creşte potenţa bărbaţilor;
  • Normalizează activitatea glandei prostatei şi previne dezvoltarea adenoamelor;
  • Reglementează funcţiile sistemului de reproducere, normalizarea spermatogeneză şi ciclul ovarian;
  • Previne dezvoltarea inflamaţiei genitală;
  • Creşte rezistenţa la bolile infecţioase;
  • Efect Anti-inflamatori;
  • Stimulează sistemul imunitar;
  • Reduce colesterolul din sânge;
  • Recomandat pentru ateroscleroză şi boli cardiace coronariene;
  • Creşte elasticitatea vaselor sangvine;
  • Util in reglarea metabolismul grasimilor;
  • Protejează ficatul şi stimulează tractul digestiv;
  • Previne formarea calculilor biliari;
  • Stimulează filtrarea şi funcţia renală a sistemului excretor;
  • Posedă şi efect antiulceros şi antiseptic;
  • Protejează organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi şi imbătranirea prematură;
  • Ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism;
  • Are acţiune antifungică, antiparazitară;
  • Îmbunătăţeşte starea pielii;
  • Protejează împotriva arsurilor solare şi accelerează regenerarea ţesuturilor;
  • Ajută la restabilirea şi la accelerarea cresterii părului şi unghiilor;
  • Ajuta în prevenirea acneei, seboreei şi mătreţii;
  • Conţine un număr mare de substanţe biologic active: carotenoide, tocoferoli, fosfolipide, vitaminele A, E, F, flavonoide, acizi graşi saturaţi, acizi nesaturaţi şi polinesaturaţi;
  • Datorită conţinutului ridicat de vitamina A, s-a dovedit a fi popular în tratamentul bolilor de ochi;
  • Uleiul de seminţe de dovleac este unul dintre cele mai bogate surse de zinc, este necesar pentru oameni de la naştere până la bătrâneţe;
  • Uleiul de seminţe de dovleac conţine 53 de micro şi macro elemente: fier, magneziu, zinc, seleniu, etc

        Datorită proprietaţi de vindecare uleiul din seminţe de dovleac mai este popular numit "Farmacie într-o coajă de nucă"

Actualizat: 28.04.2013 | 19058 afişări.
Republica Moldova, r-nul Dubăsari, satul Pîrîta, MD 4579
Fax: (+373 22) 329516, Telefon: (+373 22) 322550, (+373 248) 92470
GSM: 060015151
Email: info@ulei.md
Romana Russian English Schimba culoarea