Uleiuri vegetale Produse de panificaţie Morărit  
Pîine, colaci, lavaș armenesc, matnacaș

Produse de panificație - grupe de alimente obţinute din aluat. Conform tradiţiei istorice, produsele de panificaţie au un loc special în bucătăria naţională. Pâine este considerată un important şi semnificativ produs alimentar. Principalele materii prime pentru produsele de panificatie sunt: grâu şi făină de secară, făină de porumb, făină de dovleac,orz, etc Puteţi vedea mai jos următoarele grupe de produse de panificatie:

  • Pâinea fabricată din făină de grâu în amestec cu făină de dovleac;
  • Pâine dintr-un amestec de secară şi făină de grâu;
  • Produsele dietetice de panificaţie;
  • Sorturi naţionale de produse de panificaţie - lavaş armenesc şi Georgian, matnakaş, churek etc

Produsele de brutarie conţin substanţe esenţiale pentru organizm - proteine, glucide, vitamine B, fibre, fosfor, potasiu, magneziu şi alte elemente.

       Pâinea - reprezintă un produs din toate soiurile de secară şi făină de grâu cu o greutate nu mai mare de de 0,5 kg. Importanţa pâinii pentru organismul uman este mare, datorită compoziţiei chimice, texturii şi structurii.
Proprietăţi utile ale pâinii:
       Pâine are o disponibilitate ridicată pentru acţiunea enzimelor digestive.
În compoziţia pâinii intră acid glutamic, care joacă un rol important în metabolismul organizmului.
Produse de brutărie conţin aproximativ 50% carbohidraţi, şi furnizează aproximativ 60% din energia necesară pentru organism în utilizarea a 280g de pâine de grâu şi pâine de secară 170g pe zi.
       Painea îndeplineşte aproximativ 50% din nevoia organismului de vitamine din grupa B. Conţine substanţe minerale necesare pentru o persoană - potasiu, magneziu fosfor, sodiu, calciu, clor şi altele. Mirosul şi gustul de pâine proaspătă creşte pofta de mâncare şi intensifică digestia.

 

                                                                               Lavaş - pâine nedospită subţire făcut din făină de grâu.

       Lavaş - este un produs alimentare naţional originar din Caucaz, Asia Centrală, Iran, India şi Turcia.
Lavaş armenesc este o clătita foarte subtire cu o lungime de aproximativ 1 metru, şi lăţimea de aproximativ 40 cm. Acesta este caracterizat de o lipsă totală de firimituri. Răcit şi uscat lavaşul armenesc poate fi stocat pentru aproximativ şase luni. Pentru a face lavaş să devina din nou moale, trebuie să fie uşor umezit cu apă.
       Lavaşul georgian nu este ca cel armean. Lavaşul georgian este o turtă puhabă, care se foloseşte în formă fierbinte. Lavaşul se coace în cuptoare. Lavaşul Georgian este copt în "tandâr" , cel armean - în "cuptor ". Lavaşul este de obicei copt pe peretele interior al cuptorului fierbinte.
Pentru a pregăti lavaş ai nevoie doar de făină de grâu, sare şi apă. Uneori este necesar de a adauga in aluat făină de dovleac,seminte de susan şi mac înainte de coacere.
Lavaşul este un produs cu puţine calorii, care este potrivit pentru alimente dietetice.
Lavaşul armenesc subţire  este folosit pentru a prepara diverse bucate pentru ocazii speciale cit şi pentru mese de zi cu zi aşa ca - role, plăcinte.

Lavaşul în legende şi basme.

       În antichitate, în Armenia a trăit un rege numit Aram. S-a întâmplat ca în timpul uneia dintre batalii, el a fost capturat de regele asirian - Nosoru. Câştigătorul a stabilit o condiţie: - Zece zile staţi fără pâine, infometat. In a unsprezecea zi, vei concura cu mine în tir cu arcul - dacă vei câştiga, te voi lăsa să pleci in siguranţă, o sa revii la poporul tău cu multe daruri. În ziua următoare, Aram a cerut de la Armata armeană, staţionată la frontierele Asiriei, să-i aducă cea mai frumoasa armură. Curierii asirieni s-au grăbit. Armenii imediat au ghicit că regale lor pune ceva la cale, şi pentru a câştiga timp să se gândească, ei au reţinut peste noapte curierii. La răsăritul soarelui, asirienii s-au intors inapoi şi au dat regelui Siriei armura. Ei nu ştiu că armura ascunde in ea pâine subţire. Şi in acele timpuri nu se auzise despre piinea - lavaş - incercaţi să vă imaginaţi că pâinea poate fi ascunsă în armură. Aram a luat armura, şi apoi brusc a spus, "nu este aceasta cea mai frumoasa".

       Nu putea fi facut nimic altceva, din nou au trimis soli, şi au adus o noua armura. Dar nici aceasta nu a fost perfectă pentru regele armean. Şi solii în fiecare zi, până la expirarea timpului i-au adus lui Aram lavaş. In a unsprezecea zi, Aram şi Nosor au mers pe un poligon de tragere. Nosor era încrezător că Aram a fost lasat fără mâncare, spiritul său a fost rupt, el şi-a pierdut forţele şi precizia vederii. Dar s-a întâmplat un miracol! - Aram a fost învingător în cursa şi sa intors cu onoare în ţara sa. Lavaşul l-a salvat. Deci, Regele s-a întors, şi-a spus să se ordone peste tot în ţară: sa se coaca lavaş în loc de alte tipuri piine.

Actualizat: 11.09.2012 | 12751 afişări.
Republica Moldova, r-nul Dubăsari, satul Pîrîta, MD 4579
Fax: (+373 22) 329516, Telefon: (+373 22) 322550, (+373 248) 92470
GSM: 060015151
Email: info@ulei.md
Romana Russian English Schimba culoarea