Uleiul de porumb este un produs natural 100% rafinat obtinut prin presarea germrnilor de porumb. Uleiul de porumb are un miros şi un gust plăcut. Culoare – de la galben la maro-roşcat. Este un produs alimentar dietic asimilat uşor de organizm .
Uleiul de porumb contine 85% acizi grasi nesaturati – oleic, linoleic, 15% grăsimi saturate – acid stearic, acid palmitic, vitaminele E, F, pro-vitamina A şi lecitină. Datorită compoziţiei sale echilibrate, uleiul de porumb este uşor asimilat de organizm. Din el se prepar diferite sosuri , maioneza, se utilizează la coacerea produselor alimentare , se foloseşte în fabricarea produselor alimentare pentru copii.
Principalul avantaj al acestui tip de uleiuri comestibil, în comparaţie cu alte uleiuri vegetale – o cantitate mare de vitamina E (tocoferol), care este un antioxidant puternic care protejează organismul de o îmbătrânire prematură, datorită vitaminei E – de două ori mai multă, decât în uleiul de floarea-soarelui şi de masline! ulei de porumb contribuie la funcţionarea normală a sistemului endocrin – în special glandele sexuale, hipofiza, glandele suprarenale, glanda tiroidă.Previne dezvoltarea de slăbiciune musculară şi oboseală. Şi, de asemenea, are proprietaţi antimutagenice, protejarea aparatului genetic a celulelor de mutaţii , cauzate de acţiunea produselor chimice, radiaţii ionizante, e.t.c este util pentru femeile în timpul sarcinii, protejează celulele împotriva mutaţii posibile.
Uleiul de porumb consolidează puterea de apărare a organismului, combate oboseala şi slabiciune muscular, datorită prezenţei de lecitină, acest tip de ulei vegetal ajută la prevenirea aterosclerozei, reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge. El este bogat în acid linoleic, care creşte rezistenţa la boli şi reglementează coagularea sângelui.